Vanamõisa külas valmisid EV 100. juubeliks ajaloovideod ja rääkiv infotahvel

Kust on pärit üks Eesti suurim aardeleid 915 hõbemünti ja mündikatkendit ning 7 hõbevõru, kahe paja peale kokku oli 10 kg hõbedat? Kas teate, kus asub II aastatuhande I poolest e.m.a pärinev maa-alune kalmistu Vanamõisa külas?

Et nendele ja mitmele teisele küsimustele vastuseid saada peab sammud sättima Vanamõisa külla Kleiso Mardi skulptuuri juurde, kus koostöös Saue vallavalitsusega valmis interaktiivne infostend, mis nupule vajutamisel ka räägib sinuga. Võtke kaasa ka oma sõbrad välisriikidest, sest olulist infot Vanamõisa maamärkide kohta jagatakse ka inglise, vene ja soome keeles.

Kindlasti on tähelepanelikud elanikud märganud Vanamõisa külas Suurevälja tee puhkealal viimase aasta jooksul suurt muutust. Mullu suvel püstitati sinna ajalooliselt Vanamõisa külale olulise isiku Kleiso Mardi skulptuur. Põhjasõja, näljahäda ja katku järel aastal 1712 olid Vanamõisa küla talud jäänud inimtühjaks ‒ 16 talust oli alles vaid kaks suitsu. Ellu oli jäänud 4 inimest 115st, nende seas Kleiso talu peremees Mart. Mardist ja tema naisest Annest said alguse Vanamõisa teadaolevalt vanimad suguvõsad Kleiused ja Meenkovid.

Lisaks infotahvlile otsustasime vanadest ajaloolistest piltidest (mis pärinevad nii erakogudest, Saue Kodu-uurimise Seltsingu ja MTÜ Vanamõisa küla fotokogudest) kokku panna video, et talletada ajaloopärandit ka nooremale põlvele. Videod leiab meie kodulehelt www.vanamoisa.ee või Youtube’ist ning on samuti tõlgitud kolme keelde.

Erililised tänud Evelin Povel-Puusepale, kes koostas kõik tekstid ning pani kokku pildimaterjali ja Heiki Sepale, kes monteeris piltidest video.

Ootame teid külla ajaloolisele rännakule Vanamõisa!

 

Share
Scroll to Top