22.06 Vanamõisa küla 775. juubel

Vanamõisa küla tähistab 22. juunil tähtpäeva – skulptuuri avamise ja trükisooja kodulooraamatuga

Vanamõisa küla 775. aastapäeva tähistamise ajakava:

K 16.00 Kleiso Mardi skulptuuri avamine Suurevälja teel

K 16.20 Ühine rongkäik Vabaõhukeskusesse

K 16.40 Külalugude raamatu „Vanamõisa vihikud 2ˮ esitlus

K 17.15-19.00 Tordi söömine, vaba mikrofon ja vestlus

K 19.30 Pidu jätkub Jaanisimmaniga

Kõigile külaelanikele/sugulastele on sissepääs Vabaõhukeskusesse prii kuni kell 17.15

 

Nii nagu mitmed Saue valla külad tähistab ka Vanamõisa (ajalooliselt Kerguta) küla tänavu suurt tähtpäeva – 775 aasta möödumist esmamainimisest.

Selle sündmuse tähistamise raames toimub 22. juunil algusega kell 16 Vanamõisa praeguste ja endiste elanike kokkutulek.

Kindlasti on tähelepanelikud külaelanikud märganud vilgast ehitustegevust Suurevälja tee puhkealal. Just sinna püstitatakse paljude Vanamõisa põliselanike teadaoleva esiisa Kleiso Mardi (sünd ca 1649) skulptuur.

Ajalooallikad jutustavad, et pärast raskeid nälja-, sõja- ja katkuaastaid oli 1712. aastaks Vanamõisa külas ellu jäänud vaid 4 inimest varasema 115 asemel. Küla ei surnud siiski välja. Kleiso Mardil oli õnne: järgmisel aastal sünnitas ta naine Ann poja Ado ja elu jätkus – nende järeltulijatest kasvasid 1835. aastal perekonnanimede panemise ajaks välja Kleiuste haru Hansu talus ja Meenkovide haru Vainu talus. Edaspidi jätkus Kleiso Mardi järeltulijaid paljudesse Vanamõisa taludesse. Meenkovile lisaks võivad end 300 aasta vanusesse suguvõssa kuuluvaiks lugeda paljud perekonnad Vanamõisas, Saue linnas ja mujal: Kallikormid, Pardid, Tammed, Norakid, Viidud, Lilled, Meieraud, Jõed, Humalad, Minid – loetelu pole kaugeltki täielik.

Küla tähtpäeval esitleme raamatut „Vanamõisa vihikud 2ˮ.

Sellesse raamatusse on Helle Koppel koondanud 1920. aastatel riigistatud Vanamõisa mõisamaadele rajatud asunikutalude lugusid. Valikuliselt on kirjeldatud Vanamõisa asundusse ehk Piirikülla ja Mäekülla 1930. aastaiks tekkinud ligi 50 suurema ja väiksema talu tekkelugusid, arenguid, omanikke ja nende perekondi. Lisatud on arhiividest leitud lepingute, plaanide, kaartide koopiaid ning külaelanikelt kogutud fotosid ja dokumente. Piiriküla talud jäävad praegu täielikult Vanamõisa küla alale, Mäekülast jääb põhjapoolne osa Saue linna alale kolmnurka, mille moodustavad raudtee, Tõkke tänav ja Tallinna ringtee. Lõunapoolne osa Mäekülast jääb praeguse Aila küla alla. Seega peaks raamat huvi pakkuma ka Saue linna ja Aila küla praegustele elanikele.

Vanamõisa küla 775

Share
Scroll to Top